Stryktipset

Stryktipset är ett gammalt och välbeprövat andelsspel från Svenska Spel, spelet går ut på att tippa på olika fotbollsmatcher genom att kryssa i en etta för hemmalaget, kryss för lika resultat och en tvåa för att borta laget vinner, spelet innehåller tretton rader vilket också är det högsta antal rätt man kan få på Stryktipset.

Redan 1934 hade Stryktipset premiär i Sverige, på den tiden bestod tipset av tolv rader, det var faktiskt först 1969 som det ändrades till det nu mera klassiska tretton rader. Som också har blivit Stryktipsets slogan ”13 rätt är respekt”.

Fördelen med Stryktipset är att man faktiskt kan påverka resultatet genom att läsa på om lagen som spelar i Sverige och England för att på så vis öka sina chanser att tippa rätt, den som är mer insatt inom fotbollen har förmodligen mer kunskap om vilket lag som är favorit eller inte, dock så gäller det att inte pricka samma rader som alla andra eftersom vinsten delas mellan alla som har 13 rätt. Mest pengar får man alltså om man är ensam med 13 rätt. Här skiljer sig stryktipset från andra adelsspel som lotto och bingo där det är slumpen som avgör om man vinner eller inte.

Förutom Stryktipset så erbjuder Svenska Spel både Europatipset, Topptipset och Måltipset. Känner man sig osäker på vilka lag man ska tippa på så finns det färdiga spelrader att köpa där en expert tippar åt en. Förutom den självklara fördelen att en expert tippar matcherna så finns det en annan fördel med att köpa en färdig spelrad, och det är att man köper in sig på en spelrad tillsammans med andra vilket gör att det läggs mer pengar i potten. Vilket i sin tur gör att om man vinner så får man en större slagkraft än om man tippat ensam. Vinsten fördelas enligt hur stor andel av raden man köpt. Har man spelat för 100 kronor och radens totala summa var 1000 kr så får man en tiondel av den eventuella vinsten. Det krävs minst tio rätt för att vinna.

För några år sedan var man tvungen att ta sig till ett spelombud för att lägga sina rader men nu för tiden kan man även göra det online på Svenska Spels hemsida. Vilket underlättar för den som inte bor i närheten av ett spelombud.

Vinstfördelningen av Stryktipset är enligt följande: 40 procent går till de som har 13 rätt, 15 procent går till de som har 12 rätt, 12 procent går till dem som har elva rätt och 25 procent går till de som har 10 rätt. Är man ensam om att pricka in 13 rätt så är man garanterad minst 10 miljoner kronor. Vilket gör att många försöker skapa sin egen spelstil för att vara ensam om att ha 13 rätt.